Om beter gebruik te kunnen maken van de Google zoekmachine is het goed enig inzicht te hebben in de werking ervan. De zoekmachine van Google werkt met algoritmes. Een algoritme is niets anders dan een reeks opeenvolgende stappen die, volgens vastgelegde instructies, moeten gezet worden om vanaf een begintoestand een beoogd doel te bereiken. Google werkt met zo’n 250 algoritmes. Van slechts een 150-tal is de werking gekend.
Een belangrijk algoritme waarmee de Google zoekmachine werkt, is het PageRank algoritme, genoemd naar Larry Page één van de ontwerpers van de PageRank. De PageRank rangschikt de resultaten van een zoekopdracht, jouw zoekopdracht dus, op belangrijkheid. Hierbij wordt de belangrijkheid van een webpagina gemeten aan de hand van het aantal keren dat er naar gelinkt wordt vanaf andere webpagina’s. Dit zijn de zogenaamde backlinks. Google doet er alles aan om fake pagina’s niet te laten meetellen in de PageRank. Fake pagina’s zijn pagina’s zonder inhoud, die enkel maar bedoeld zijn om naar een echte pagina te verwijzen, zodat deze laatst hoger scoort in de ranking om gevonden te worden. In het verleden konden backlinks ook gekocht worden. Nu nog? Google doet er alles aan om ook dit fenomeen te bestrijden.
Zoals aangegeven is het PageRank algoritme belangrijk bij het rangschikken van de zoekresultaten. Toch is het maar één van de vele factoren waarmee Google rekent om deze ranking op te maken. De exacte werking en impact van de door Google gebruikte algoritmes, wordt geheimgehouden en is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen. Daarom dat SEO (Search Engine Optimization) bestaat als een apart vakgebied bij het ontwerpen van websites.
Google werkt met zo’n 250 algoritmes. Van slechts een 150-tal is de werking gekend.
Het is blijkbaar niet de rechtstreekse beoordeling van de inhoudelijke kwaliteit van een website die zorgt voor een topplaats in de rangschikking van de zoekresultaten. Het zijn eerder onrechtstreekse parameters die doen vermoeden dat een website goed is, die gemeten en statisch verwerkt worden, om zodoende tot een ranking te komen.
Wat volgt zijn allemaal onrechtstreekse parameters die gemeten worden en via de algoritmen van Google zorgen voor een topplaats in de zoekresultaten:
Vooraleer via Google op het internet te zoeken, is het ook goed dat je weet dat Google een aantal dingen voor jou doet.
Wat doet Google voor jou?
De minst effectieve zoekmethode is zonder meer snel één of meerdere zoektermen ingeven. Op deze manier zeg je aan Google:”Zoek mij webpagina’s waarin mijn zoektermen voorkomen, de volgorde en de plaats ervan zijn niet belangrijk”. Google zoekt dan alle webpagina’s die geheel of bij benadering aan jouw zoekopdracht voldoen en geeft deze weer, gerangschikt op relevantie. Dit laatste is een interpretatie die het Google algoritme maakt op basis van jouw zoektermen. Of deze rangschikking voldoet aan wat jij met jouw opdracht wilde te weten komen, is niet vanzelfsprekend en is afhankelijk van de kwaliteit van de opdracht die je aan Google gaf.
Als resultaat krijg je dikwijls miljoenen of duizenden webpagina’s. Meestal worden websites van de eerste resultatenpagina bekeken en in het beste geval nog enkele van de tweede. Websites van de 3° resultatenpagina en volgenden, worden nog nauwelijks geopend.
Je wil weten of sporten op latere leeftijd gezond is.
Geef in en kijk of je vind wat je zoekt:
Opdracht 4 heeft meer hits heeft dan opdracht 3. Dit zou je op het eerste gezicht niet verwachten. Dit komt omdat Google ook websites selecteert die, zoals hoger reeds gezegd, bij benadering voldoen aan jouw zoektermen. Bij benadering kan bijvoorbeeld zijn gezonden i.p.v. gezond of later i.p.v. latere of het opnemen in de zoekresultaten van sites die 2 van de 3 of 4 zoektermen bevatten enz. Zo wordt bijvoorbeeld voor zoekopdracht 5 bij de eerste drie resultaten, de zoekterm die niet op de gevonden webpagina voorkomt, onder het resultaat doorstreept weergegeven. Dit wil zeggen dat in de geselecteerde websites maar 4 van de 5 zoektermen voorkomen. Google zegt wel 386.000 resultaten te hebben gevonden, maar geeft 4 pagina’s met in totaal 36 resultaten weer en geeft dan de boodschap: ” Enkele resultaten die erg lijken op de 36 weergegeven resultaten zijn weggelaten om de meest relevante resultaten weer te geven. Als je wilt, kun je de zoekopdracht herhalen met de weggelaten resultaten ”.
Zoals hoger aangegeven is veruit de meest gebruikte, maar ook de minst effectieve zoekmethode, gewoon één of enkele zoekwoorden ingeven. Doe je dit met leeftijd sport gezond krijg je dus 12.200.000 resultaten die aan jouw opdracht voldoen of er enigszins op lijken. Stel je wil deze die ‘er op lijken’ niet meenemen in de resultaten. . Je wil dat alle de drie woorden exact gespeld , ergens op de webpagina voorkomen, plaats noch volgorde is belangrijk. Dan ga je naar Tools en selecteer woord voor woord (illustreren…. ) Het aantal gevonden webpagina’s is dan nog 170. Maar je bent zeker dat de zoekwoorden alle drie op de webpagina voorkomen.
Google rangschikt ook hier volgens relevantie . Maar je zult merken dat de geselecteerde webpagina’s, ook deze van de laatste resultatenpagina, (hier pagina 17) de drie zoekwoorden bevatten, met een goede kans op voor jou nuttige informatie. Zodoende zal je ook meer geneigd zijn om websites te bekijken die zich verder in de lijst van de resultaten bevinden.
Op de laatste pagina vind je onderaan het aantal geselecteerde resultaten en een boodschap van Google: “ Enkele resultaten die erg lijken op de 170 weergegeven resultaten zijn weggelaten om de meest relevante resultaten weer te geven. Als je wilt, kun je de zoekopdracht herhalen met de weggelaten resultaten.”