Hoe doe je beter op LinkedIn?

Hoe maak je succesvol gebruik van het social media platform LinkedIn? Je leest het in deze blog.
Gepubliceerd op:
29/12/2019
Linkedin
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Je profiel is cruciaal

Je profiel is je uithangbord en binnenkomer. Koppel daaraan het cliché van de eerste indruk en je weet hoe belangrijk dit is. Het moet zakelijk verzorgd en gestructureerd zijn, authentiek, geloofwaardig en eerlijk. Het moet betrouwbaarheid uitstralen. Wees niet sloganesk en tracht niet te imponeren met moeilijke woorden. Tracht te overtuigen door wat je werkelijk te bieden hebt of nastreeft. Fake wordt snel ontmaskerd en leidt tot afkeer.

Geef je profiel een gezicht

Zorg voor een goede zakelijke profielfoto. Mensen hebben dat graag en zijn geneigd profielen met foto beter te bekijken dan profielen zonder foto. Weet dat bij alles wat je op LinkedIn doet, je profielfoto wordt getoond samen met je kopregel.

Doe meer met de kopregel

Je kopregel is de subtitel onder jouw naam. Je kan hem aanpassen. Doe dat ook. Je beschikt over 120 tekens, waarvan er in previews 80 worden weergegeven. Ga voor meer dan gewoon maar je naam gevolgd door “zaakvoerder” of “salesmanager” of “gegradueerde in de boekhouding”. Je kopregel moet de interesse in jou, je bedrijf, je producten of diensten prikkelen.

Beschrijf wie je bent, wat je doet of al gedaan hebt en waar je expertise ligt. Een goed voorbeeld:

An Schrijvers Accountant | expertise: personen - en vennootschapsbelasting | ervaring: Fiscafisc (2 jr),  Venfisco (4 jr) | beschikbaarheid 1 september.

De samenvatting

De samenvatting, direct terug te vinden onder je introductieprofiel, geeft je de gelegenheid jezelf uitgebreider voor te stellen. Beschrijf waar je voor staat, wat je expertise is, wat jou drijft, wat je nastreeft, wat je anderen te bieden hebt, wat je ambities zijn. Verwerk ook in je samenvatting keywords. Dit is belangrijk om beter te worden gevonden. Leg eventueel links naar je website, je blog of Youtube video’s van jouw hand.

Bedrijfspagina

Heb je een onderneming, maak dan een bedrijfspagina aan. Neem de voldoende tijd om dit goed te doen, of laat je bijstaan. Op een bedrijfspagina kan je jouw expertise en je producten of diensten uitgebreid voorstellen. Je kan op LinkedIn je bedrijf ook promoten met betaalde advertenties.

Keywords

Keywords, het woord spreekt voor zich. Zij zijn de sleutel om vlot te worden gevonden. Je kan ze op alle plaatsen zetten in je profiel. Maar keywords in de kopregel (de subtitel onder je naam) en toegevoegd aan je functietitel hebben een grotere impact op het al of niet gevonden worden, dan dezelfde woorden op een andere plaats in je profiel. Alhoewel niet heel hoog scorend in de index, is de ’Samenvatting”-sectie toch belangrijk. Het is de plek waar je heel wat van je keywords in kwijt kan.

Ook in extra toegevoegde secties zoals ‘Projecten’, ‘Eervolle vermeldingen’, ‘Behaalde Certificaten’, kan je keywords injecteren.

Speel mee, laat je zien

Je bent sportman, wereldtop op training. Je traint op je eentje tot het uiterste. Je weet zelf hoe goed je bent, maar aan publieke competities doe je niet. Niemand zal je kennen, niemand zal weten hoe goed je wel bent. Je bent een anonieme kampioen.

Zo is dat ook professioneel. Wat je te bieden hebt mag van wereldkwaliteit zijn, als niemand dat weet of je kent leidt dat tot niets. Daarom laat je zien op LinkedIn en andere sociale media, speel mee.

Meespelen is

  • Zelf relevante en boeiende en gediversifieerde (tekst, foto’s, video’s) content plaatsen.
  • Regelmatig bedrijfs-updates posten en berichten over projecten en relevante gebeurtenissen in je bedrijf.
  • Betrokkenheid tonen: doe mee aan gesprekken en discussies, stel vragen, reageer op content en vragen, maak deel uit van groepen, volg de berichten over jouw vakgebied…
  • Een band opbouwen met je volgers. Hen laten weten dat je hun reacties op prijs stelt. Hen om reacties en suggesties vragen.
  • Niet zo nu en dan eens meespelen, wel met regelmaat, minimaal 2x/week. Maar ook niet overdrijven, best niet te dikwijls meer dan 1x/dag.

Kijk luister analyseer en stuur bij

Kijk naar hoe vaak wie wat bekijkt, deelt, liket, becommentarieert. Luister naar de reacties en de commentaren. Door deel te nemen aan groepen, besprekingen en discussies ontdek je misschien nog veel meer.

Zie je tendensen? Trek je conclusies en stuur bij.

Besteed voldoende aandacht aan “Social Proof”

Het wantrouwen tegenover “Fake news”, advertenties, reclame, goederen en diensten die via internet worden aangeboden, is groot. Mensen hebben angst om bedrogen te worden.

“Social Proof” is de erkenning van degelijkheid en betrouwbaarheid door het grote publiek.  

Hoe bekom jij het vertrouwen van het grote publiek?

  1. De klassieker zijn de ‘getuigenissen’ (testimonials) van klanten of collega’s.
  2. Met certificaten van geloofwaardige onafhankelijke partijen.
  3. Met aanbevelingen en recensies door erkende experts in jouw vakgebied?
  4. Met het aantal volgers op sociale media.
  5. Met een eigen website of blog waar je de link van meegeeft en met foto, contactgegevens, referenties en verwezenlijkingen, waaruit blijkt dat je echt bent en geen bedrog.
  6. Bekende mensen en influencers die lovend zijn over jou, jouw business of je producten.
  7. Mond-tot-mond reclame.