Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een online platform voor zakelijke en carrière netwerking. Het verbindt professionals met elkaar.
Gepubliceerd op:
4/12/2019
Linkedin
Auteur:
Norbert Vercauteren
Auteur:
Norbert Vercauteren
Volgende blog
Arrow

Wat is LinkedIn?

LinkedIn is HET online platform voor zakelijke netwerking. Het verbindt professionals met elkaar. Tevens is het een online cv en visitekaartje waar eventuele zakelijke partners en potentiële klanten of werkgevers jou kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen.

Maar het is meer dan dat. Het is ook een krachtig kanaal om je te profileren als expert. Het is een onvermijdelijk onderdeel van je digitale strategie en een bijna onuitputtelijke bron van excellente vakinformatie.

Wereldwijd heeft de website meer dan 600 miljoen geregistreerden waarvan 3 miljoen in België en 7 miljoen in Nederland (2018).

Wat is het doel van LinkedIn?

Algemeen gesteld is het de bedoeling dat je met LinkedIn netwerkt om je groep met zakelijke connecties uit te breiden. Om dit te bereiken laten personen elkaar toe, doormiddel van een 'connectie' te maken.

Linkedin Dashboard

Belangrijk: wat zijn jouw doelen

Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als je met LinkedIn begint: Wat zijn mijn doelen? Wie en wat wil ik bereiken?

Wil ik

  • mijzelf of mijn zaak gewoon voorstellen via een uitgebreid profiel, mijn digitaal visitekaartje. Wie ben ik. Welke producten of diensten bied ik aan. Of wat zoek ik.
  • dat de nadruk ligt op sales, marketing, service, hightech, rekrutering, het zoeken van partners, het delen van kennis…
  • klantenrelaties opbouwen
  • mij profileren als deskundige, expert, consultant…
  • LinkedIn gebruiken om vacatures te plaatsen
  • op zoek gaan naar een betere baan
  • gelijkgezinden vinden om kennis of ideeën uit te wisselen of om interesses te delen
  • studiegenoten en collega’s van vroeger en nu snel terug vinden.
  • een groep maken of lid worden van een groep rondom een bepaald onderwerp om informatie uit te wisselen en mijn netwerk verder uit te bouwen.
  • bedrijven volgen om op de hoogte blijven van actuele vacatures, producten, activiteiten van anderen…
  • enkel informatie delen om zoveel mogelijk volgers te boeien
  • meer…

Best is dat je voldoende tijd neemt om je antwoord op de drie onderstaande vragen op papier zetten.

  1. Wat is mijn doel? Omschrijf wat je wil bereiken.
  2. Wie zijn om dit doel te bereiken mijn relevante 1° en 2° graadconnecties?
  3. Hoe pak ik het aan? Werk een actieplan uit.

Het formuleren en op papier zetten helpt om wat je in je hoofd hebt, ordelijk te structureren en er een logisch werkbaar geheel van te maken. Het zal je tevens een beter inzicht geven in wat je werkelijk wil. Eens alles op papier staat heb je een houvast, een leidraad bij de uitvoering van je plan.

Voor wie is LinkedIn?

LinkedIn is van waarde voor de zelfstandige, voor eigenaars van een klein bedrijf, voor iedereen die zakelijke partners zoekt of medewerkers, klanten, sprekers of consultants. Maar het is ook voor mensen die op zoek zijn naar werk, naar een betere functie, een stageopdracht, een afstudeeropdracht…

LinkedIn is een netwerk voor professionals. Het wordt veel gebruikt door ondernemers, recruiters, zelfstandigen zonder personeel, universiteiten en hogescholen…

LinkedIn-groepen

LinkedIn-groepen bieden een plek voor professionals in dezelfde branche of met soortgelijke interesses, waar ze hun inzichten en ervaringen kunnen delen, om advies kunnen vragen en waardevolle connecties kunnen opbouwen.

Je kan groepen zoeken waarvan je lid wil worden (inschrijven). Je kan ook zelf een groep starten (aanmaken) voor een specifiek onderwerp of een bepaalde bedrijfstak.

Als groepslid kan je deelnemen aan gesprekken, vragen en antwoorden formuleren en berichten verzenden naar andere groepsleden.

Linkedin groups

De miraculeuze vermenigvuldiging van contacten

LinkedIn kent 3 netwerk-graden

1° graadconnecties: dit zijn al jouw rechtstreekse contacten

2° graadconnecties: iedereen die verbonden is met iemand van jouw 1° graad

3° graadconnecties: iedereen die verbonden is met iemand van jouw 2° graad

Door netwerking bij middel van LinkedIn explodeert het potentieel aan mogelijke contacten en zakenrelaties.

1° graadconnecties:

Veronderstel  je hebt 200 rechtstreekse contacten. Mensen die jij kent, zij kennen jou. Dit zijn mensen die je zonder schroom kunt benaderen voor het vragen van bijvoorbeeld hulp en informatie.

2° graadconnecties:

Als jouw 200 1° graadconnecties elk ook 200 mensen in hun 1° graad-netwerk hebben en je rekent met een overlap van 50%, dan heb je in jouw 2° graad potentieel toegang tot (200 x 200 x 50%) = 20.000 extra contacten. Dit zijn mensen die je nog vrij makkelijk kunt benaderen, omdat je kan refereren naar een gezamenlijke kennis die behoort tot jouw 1° graadconnecties.

3° graadconnecties:

Bij dezelfde redenering voor de 3° graad kom je aan (20.000 x 200 x 50%)   = 2.000.000 potentiële contacten 3° graad. Uiteraard zal het benaderen van deze mensen iets meer moeite kosten, omdat je niet kan verwijzen naar een rechtstreeks gezamenlijke kennis.

Besluit: Met een eigen netwerk van 200 rechtstreekse contacten, opent LinkedIn de deur naar 2.000.000 potentiële contacten.

Uiteraard beschikt LinkeIn over heel wat handige tools om je netwerk en je activiteiten te managen. De gegevens van je contactenlijst is altijd up-to-date, omdat iedereen zijn eigen gegevens bijhoudt en actualiseert.

Een goed profiel is belangrijk

Je profiel is de basis, je uithangbord. Het is daarom uiterst belangrijk om voldoende aandacht en tijd te besteden aan een goede opmaak ervan. Zorg voor professionele foto’s en kernachtige, relevante foutloze teksten.

Vraag je eerst en vooral af hoe je jezelf of je bedrijf wil profileren. Maak vervolgens je profiel  en toets dan af of het voldoet aan wat je oorspronkelijk voor ogen had. Belangrijk, maak je profiel naar waarheid. Overdrijf niet. Stel de zaken niet mooier voor dan ze zijn.

Heb je een goed profiel dan trek je makkelijker mensen aan die voor jou van belang kunnen zijn. Nodig je zelf mensen uit, dan besluiten zij op basis van je profiel of ze aan jou gelinkt willen worden of niet.

Een profiel of bedrijfspagina aanmaken

Als je een account aanmaakt op LinkedIn wordt je gevraagd een profiel aan te maken. Je profiel is je digitaal cv. Je bepaalt zelf wat je invult en wat niet.

Als particulier kan je bijvoorbeeld invullen: diploma’s, opleidingen, werkervaring, specialisme, huidige werkzaamheden, ambities, woonplaats, bereidheid tot…

Als onderneming kan je een bedrijfspagina aanmaken. Het type kan je kiezen: klein bedrijf, gemiddeld of groot bedrijf, showcaspagina (pagina volledig gewijd aan een product of doelgroep), onderwijsinstelling. Na het invullen van een aantal standaardgegevens kan je beginnen met de opbouw van je bedrijfspagina.

Heb je een profiel aangemaakt dan geeft LinkedIn op basis van jouw profiel en dat van andere gebruikers adviezen, bijvoorbeeld over gebruikers die voor jou of je bedrijf interessant kunnen zijn.

Als geregistreerde met een eigen profiel kan je ook zelf mensen uitnodigen om aan jou gelinkt te worden. Dat kunnen zowel geregistreerden met een LinkedIn profiel zijn als niet geregistreerden die dus nog geen profiel hebben.

Linkedin Post

Maak sterke posts en wees interactief

Bij het maken van een LinkedIn-post is het goed om weten dat het merendeel van de gebruikers vooral geïnteresseerd is in branchespecifieke kennis, bedrijfsnieuws en in nieuwe producten en diensten.

Kies voor aandacht trekkende onderwerpen, voor onderwerpen die aanspreken. Vraag je bij het schrijven van een post af wie er iets aan heeft. Zorg er voor dat de eerste paar zinnen pakkend zijn, de lezer triggeren om verder te lezen. Dat de inhoud boeiend is en getuigt van kennis en expertise. Maak gebruik van LinkedIn video.

Deel met regelmaat waardevolle content, stel vragen en reageer op posts van anderen. Kortom wees interactief. Wees zuinig op het inlassen van externe links.