Cascading Style Sheets, afgekort CSS is een programeertaal die zorgt voor de opmaak van HTML bestanden.
Aan de basis van elke pagina op een website zit een HTML bestand, dat zorgt voor alle inhoud die je te zien krijgt (tekst, afbeeldingen, links..) . Je denkt nu misschien, waarom heb ik CSS dan nodig? CSS zorgt er namelijk voor dat je die HTML code vorm kan geven.
Stel je hebt een website gemaakt met HTML, zonder dat er een CSS bestand aan gekoppeld is. Hoe denk je dat dit er zal uitzien? Laten we kijken hoe een html bestand zonder en met css eruit ziet.
Wanneer je geen stylesheet (css) toewijst aan je html bestand, zal de browser een standaard styling toepassen, men noemt dit een 'user agent stylesheet' meer informatie vind je hier.
Wanneer je wel een stylesheet (css) toewijst aan je html bestand, dan zal de browser de styling overnemen van de css die je hebt gelinkt aan dat html bestand.
CSS zorgt dus voor de opmaak, maar om elementen verschillend op te maken moet er natuurlijk wel een manier zijn om je op specifieke elementen te richten. Je kunt dit doen door de HTML codes die gebruikt worden.
Elk HTML element is via CSS apart vorm te geven. Daarnaast worden vaak ook classes (class=) en identificeerders (id=) gebruikt om verschillende secties vorm te geven met CSS. Zo kun je dezelfde HTML elementen op verschillende manieren vormgeven, afhankelijk van waar het op de website staat.
Hieronder vind je een voorbeeld van CSS:
De body geeft eigenlijk altijd het standaard lettertype en grootte weer op een website. In dit geval zie je bij font-family dat Proxima-nova als standaard lettertype wordt gebruikt. Mocht er iets zijn waardoor het niet weergegeven kan worden, dan wordt er overgeschakeld op Helvetica, dan sans-serif. De grootte van het lettertype dat wordt aangehouden is 16 pixels.
Weer iets heel anders is de “a” die je ziet staan. Hiermee kun je je richten op de links die op de website worden weergegeven. In dit geval wordt aangegeven welke kleur een link moet hebben en in welke kleur de link moet veranderen wanneer iemand er met zijn of haar muis overheen gaat (hover effect).
Je stelt jezelf misschien de vraag 'Moet ik dan voor elk html bestand van mijn website een css bestand aanmaken?' Het antwoord is nee. Je kan doormiddel van CSS de opmaak en vormgeving vanuit één bestand regelen voor de hele website. Dit betekent dat je vanuit een style sheet niet alleen bijvoorbeeld de kleur en het lettertype van de tekst kunt bepalen, maar de vormgeving, opmaak en presentatie van de totale website. Kortom, de code nodig voor het design van de website kan volledig gescheiden worden van de HTML-code.
Maar er zitten nog meer voordelen aan het gebruiken van CSS:
Tot zover een korte introductie wat CSS nou eigenlijk is. Wil je iets aan de opmaak van je website veranderen, dan zal je dus met CSS aan de slag moeten gaan. We raden aan om een boek aan te schaffen dat je alles leert over CSS. Online kan je ook tal van filmpjes vinden.